Een type papier dat vuur en waterbestendig is, is uitgevonden door een team van wetenschappers in China. Dit is de eerste keer dat papier water kan afstoten en extreme temperaturen (tot 200°C) kan weerstaan .

Onderzoekers van het Shanghai Institute of Ceramics hebben sinds 2008 het superpapier ontwikkeld en verwachten dat het in de komende drie jaar op de markt zal komen.

“We denken dat het papier voor mensen voor allerlei verschillende toepassingen voordelig zal zijn, van het gebruik ervan als kalligrafiepapier tot het maken van reclameborden,” aldus onderzoeker Zhu Yingjie aan de Soth China Morning Post. “Het papier zal ook nuttig zijn voor het langdurige behoud van belangrijke documenten, omdat we ons niet zorgen maken dat het in brand of door watergevaar wordt vernietigd.”

Het papier is een van een aantal supermaterialen die momenteel bij het instituut worden ontwikkeld. Het is gemaakt van ultra lange hydroxyapatiet (een vorm van calcium dat in botten en tandglazuur voorkomt) nanodraden en gebruikte verschillende bereidingsmethoden om zijn eigenschappen te testen. Uiteindelijk produceerden de onderzoekers het sterkste brandwerende anorganische papier tot op heden.

“De vellen van brandwerend anorganisch papier met A4-formaat zijn succesvol ontwikkeld, die direct in hoge kleuren kunnen worden afgedrukt in de kleurenprinter”, aldus een verklaring van het Instituut. Onderzoekers voegde toe dat het papier voldoet aan de nationale normen voor het kopiëren van papier.

“Papier- en papierproducten zijn onontbeerlijk in het dagelijkse werk en leven, terwijl de gezondheid van de mens bedreigd wordt door de bacteriën die zich op het papier vastzetten en door de menigte verspreiden, zoals medisch platenpapier, bankbiljetten en diverse facturen, en andere papieren die vaak worden uitgewisseld ,” vervolgt de verklaring.

“Door het zeer efficiënte antibiosis bezit het antibacteriële brandwerende anorganische papier een goed toepassingsvooruitzicht. Het heeft ook onderzoeksbetekenis en praktische waarde om de schimmel te voorkomen uit de collecties van de boeken en de culturele relikwieën.”

Bron: International Business Times